סורגים - סורגים - חוזק כללי
https://www.soragim.co.il/סורגים-לחלון-חוזק-כללי.htm

סורגים - חוזק כללי


סוג החומר ועובי המוטות

נתחיל בכך שסורגים אמורים להיות עשויים פלדה. סוג החומר מהווה את התכונה העיקרית הקובעת את חוזק הסורגים עצמים. לא ניכנס כאן לתוך נושא הכימיה של הברזל ולא נדון כאן על צפיפות החומר בפלדה היות ומרבית בעלי המקצוע יעמדו משתאים מול שאלה בסגנון "מהי צפיפות הפלדה במוטות הסורג?" בהחלט ניתן להסתפק בעובדה שהסורגים שאתם מזמינים עשויים פלדה. הדבר הבא שיש להתייחס אליו הוא עובי המוטות מהם עשויים הסורגים. יש להבדיל בין סורגים למטרות בטיחות לבין סורגים למטרות מיגון. בסורגים למטרות בטיחות, כאלו הנועדים למנוע נפילה של ילדים מחלונות ניתן להסתפק בפרופיל של 4.5 מ"מ בתנאי שמדובר בפרופיל מלא ואילו סורגים למטרות מיגון אמורים להיות בעלי פרופיל (לא חייב מלא) של כ 12 מ"מ - 14 מ"מ. אם כן, מהו בכלל פרופיל ומהו פרופיל מלא? פרופיל הינו צורת החתך של המוטות המרכיבים את הסורגים. ישנם שלושה סוגים עיקריים של פרופיל. ישנו פרופיל עגול, ישנו פרופיל ריבועי וישנו פרופיל מלבני. למוט סורג אשר מלא בחומר (פלדה)  נקרא פרופיל מלא ואילו מוט אשר אינו מלא בחומר יקרא חלול.

 

ריתוכים

המבנה הכללי של סורג כולל מסגרת ומוטות. המוטות מרותכים למסגרת וכן האחד לשני.

פרמטר חשוב בחוזקם של הסורגים הוא איכות הריתוך. קשה מאד להסביר למי שאינו בעל מקצוע כיצד לזהות מהו ריתוך איכותי וחזק אשר ייסדק עם השנים אולם ניתן כמה סימנים מאד כללים. ריתוך בעל איכות ירודה הינו כזה אשר בעין בלתי מזוינת ניתן להבחין בסדקים שבו. אם הבחנתם בסדקים בריתוך הרי שהדבר צריך להדליק אצלכם נורה אדומה.

 

קיבוע לקיר

הגורם האחרון שנדבר עליו ואשר קובע את חוזקו של הסורג הינו הקיבוע לקיר.

קיבוע הסורג לקיר קובע למעשה את העומס המרבי בו עומד הסורג. בסעיפי הבטיחות של תקן לסורגים ומעקות של מכון התקנים (ת.י. 1635) מצוין העומס המינימאלי בו צריך לעמוד סורג הוא 65 ק"ג. כלומר, אם מפעילים כח של עד 65 ק"ג בניצב לסורג, הסורג עדיין צריך להיות מחובר לקיר מבלי לזוז. יש לציין שמרביתם של הסורגים הקיימים בשוק עומדים בקלות בעומסים מהסדר גודל המצוין בתקן. בסעיפי התקן כלולות גם הגדרות לגבי זמן הפריצה המינימאלי.

 

קיבוע סורגי מיגון - צורות הקיבוע הנפוצות של סורגי מיגון הם באמצעות קדיחת חורים בקיר החיצוני של הבניין ועגינה באמצעות ברגיי ג'מבו, אותם ברגים אשר ברגע שהברגנו אותם לקיר קשה מאד לפרקם. צורת הקיבוע הזו אמורה להקשות מאד על פורצים לפרק את הקיבוע לקיר ולעקב אותם בניסיון הפריצה.

 

קיבוע סורגי בטיחות - כשמדובר בסורגי בטיחות, לצורך הקיבוע האביזרים המשמשים לצורך קיבוע הם  ברגים ודיבלים. הקיבוע נעשה ע"י קדיחת חורים, החדרת הדיבלים לתוך הקיר והברגת הברגים. צורת קיבוע כזו היא חזקה מאד ומאפשרת לסורג לעמוד בעומסים של הרבה מעבר למצוין בתקן (כ 150 ק"ג עומס).