סורגים - סורגים מגולוונים - מהו תהליך הגילוון וכיצד הוא מתצבע
https://www.soragim.co.il/סורגים מגולוונים.htm

מהו גילוון וכיצד מתבצע התהליך?

אחת השאלות אשר אני נשאל לעיתים קרובות היא "האם הסורגים שלכם מגולוונים".

אני מניח שהשאלה נובעת מהרצון לוודא שבמהלך הזמן הברזל, אשר ממנו עשויים הסורגים, לא יחליד ויחזיק מעמד לאורך שנים רבות.

מאמר איכותי קצר זה נועד להסביר בצורה פשוטה וברורה מהו גילוון וכיצד מתבצע תהליך זה.


מהו גילוון?


1. במילים פשוטות - גילוון הינו תהליך אשר בסופו הברזל מצופה בשכבת חומר אשר מגנה עליו מפני התחמצנות (קורוזיה או חלודה בעברית).


2. שכבת החומר אשר מצפים בה את הברזל נקראת אבץ (יסוד מתכתי הנקרא באנגלית Zinc).


3. איכותו של הגילוון נקבעת בעיקר לפי איכות התהליך ועובי שכבת האבץ המצפה את הברזל. בתהליך גילוון איכותי, הברזל עובר תהליך שטיפה יסודי מאד לפני שהוא מצופה באותה שכבת אבץ. ככל שהתהליך השטיפה יסודי וקפדני יותר וככל ששכבת האבץ עבה יותר, כך נחשבת הגילוון לאיכותי יותר.



ישנן מספר שיטות לציפוי הברזל באבץ. להלן 3 הפופולריות:


גילוון חם – נקרא גם באנגלית hot dipped. בתהליך זה טובלים את הברזל לתוך אמבט גדול המלא בתמיסה אשר עשירה באבץ. התהליך נקרא גילוון חם מכיוון שטמפרטורת התמיסה חמה מאד, כ 450 מעלות צלזיוס. בסופו של דבר נוצרת שכבת אבץ בעובי של כ 80 מיקרון (מיקרון – אחד חלקי מיליון של מטר) אשר הופכת למעשה שכבת האבץ המצפה את הברזל לחלק בלתי נפרד מהחומר. תהליך של גילוון חם נחשב עמיד מאד בפני חלודה אך חסרונו בכך שמראהו גס. לכן, בדרך כלל ההעדפה היא לגלוון (לגלוון = לבצע את תהליך הגילוון) ברזל בגילוון חם בעיקר למוצרים גדולים מאד אשר נדרשת מהם עמידות גבוהה לתנאי חוץ (לדוגמה עמודי חשמל או גדרות אשר נמצאות בקרבת מים או ים). יתרון נוסף של תהליך גילוון זה הוא בכך שהוא מתבצע על המוצר המוגמר, כלומר שכבת האבץ המגנה על הברזל מצפה את כל המוצר ומגנה עליו בטווח הארוך מפני חלודה.

להלן סרטון הממחיש מהו גילוון חם:

https://www.youtube.com/watch?v=i-VcyOkOmbc


גילוון קר – נקרא גם באנגלית cold galvanized. תהליך אשר בו מתיזים אבקת אבץ על הברזל וזאת באמצעות הברשה, תרסיס או אקדח היורה את אבקת האבץ, ממש כמו שצובעים מתכת באמצעות מברשת או ספריי. גילוון קר נחשב לפחות חזק מאשר גילוון חם היות ושכבת האבץ הנוצרת דקה יותר ( כ 15 – 30 מיקרון לעומת 80 מיקרון) אך יחד עם זאת מראהו של מוצר אשר עבר תהליך של גילוון קר הרבה יותר אסטתי היות ושכבת האבץ חלקה ואינה מכילה חלקים מחוספסים. גם תהליך זה מתבצע על המוצר המוגמר ולכן שכבת האבץ המגנה על הברזל מצפה את כל המוצר ומגנה עליו בטווח הארוך מפני חלודה.

לסרטון הממחיש מהו גילוון קר באמצעות הברשה:

https://www.youtube.com/watch?v=jzATFrIlN4Y


דרך נוספת לבצע גילווון קר נקראת גילוון חשמלי או באנגלית electro galvanized. בשיטה זו טובלים את המוצר המוגמר באמבט אשר מכיל תמיסת אבץ אלא שבניגוד לתהליך הגילוון החם טמפרטורת התמיסה אינה חמה והגורם אשר מעודד את האבץ להידבק לברזל הוא אלקטרודות חשמליות אשר טבולות בתמיסה ומצד שני מחוברות לברזל. ניגוד המטענים החשמליים בין הברזל לתמיסת האבץ מעודד את חלקיקי האבץ המצויים בתמיסה להידבק לברזל ולצפות אותו בשכבה.

לסרטון הממחיש מהו גילוון קר באמצעות אמבט עם תמיסה אלקטרוליטית העשירה באבץ:



מוצרי טרום גילוון – נקרא גם באנגלית pre galvanized. ישנם מוצרים אשר מיוצרים מברזל אשר מלכתחילה עבר תהליך של גילוון. בתהליך זה משתמשים בדרך כלל בלוחות ברזל אשר צופו מלכתחילה באבץ ומהם מייצרים את המוצר המוגמר. לדוגמה, פרופיל ברזל אשר מיוצר מלוח ברזל אשר עבר מראש תהליך של גילוון. בתהליך זה חותכים מלוח המתכת, מכופפים אותו לצורך מלבן, ריבוע או עיגול ומרתכים אותו לכל אורכו. החיסרון אשר בשיטה זו הוא שציפוי האבץ נמצא אך ורק בחלקים אשר היו מראש מצופים באבץ. כלומר, היכן שקיים עיבוד של חומר כמו למשל חיתוך או חיבור (ריתוך) הברזל אינו מצופה בשכבת האבץ וחשוף להתחמצנות (חלודה). בדרך כלל מתגברים על כך מפעלים בכך שהם משלימים את אותה שכבה חסרה באמצעות גילוון קר, כלומר התזה של אבץ במקומות בהם קיים חיתוך או ריתוך.


על מנת להשלים את התהליך בו אנו מעוניינים להגן על המוצר שלנו מפני חלודה נהוג לצבוע את המוצר בשכבת צבע איכותית. קיימים בשוק צבעים הנוגדים חימצון אולם הטכנולוגיה היעילה והאסתטית ביותר נקראת תהליך של צביעה בתנור. זהו כבר נושא למאמר אחר אולם בקצרה ניתן להסביר שמדובר בתהליך אשר בו מרססים את המוצר ברסיסי אבקת צבע אשר נדבקים לכל מקום במוצר ולאחר מכן מייבשים את אותם רסיסים באמצעות חום בטמפרטורה גבוה בתנור.


תמונות:



תמונה מס' 1 - המחשה בין מראהו של גילוון חם לבין גילוון קר.

הדלי השמאלי עבר תהליך של גילוון חם. שכבת האבץ המגנה על המוצר עבה יותר אך יחד עם זאת מראהו מחוספס ופחות אסתטי

הדלי הימני עבר תהליך של גילוון קר (או יוצר מחומר גלם אשר גולוון מראש), ניתן להבחין שמראהו של דלי זה חלק יותר, עדין יותר והרבה יותר מבריק מזה של הדלי השמאלי.


מאמר זה נכתב על ידי אביעד כהן©- מנהל המכירות של חברת סורגית - הסורגים המובילים לבטיחות ילדים.


כל הזכויות שמורות לכותב המאמר 2016.